352.461 km gelopen
Expeditie 1 van 2
#lndm2017

Steun

Een loper steunen?

Je vriend(in), zus, collega of kennis steunen? Of steun je graag iemand met een mooie motivatie? Wil je iemand helpen zijn of haar uitdaging waar te maken? 

Toon je warm hart en steun een loper!

De campagne steunen?

Ken je niet meteen een loper maar wil je wel graag de campagne steunen? Dat kan ook.

Waar gaat het geld naartoe?

In Vlaanderen krijgen nog elke dag 112 mensen te horen dat ze kanker hebben. Dat zijn jaarlijks meer dan 40.000 Vlamingen (cijfers Stichting Kankerregister). Waar draait het om voor deze tienduizenden mensen? Hogere overlevingskansen en een betere levenskwaliteit tijdens en na de behandeling. Op die twee vlakken is wetenschappelijk onderzoek dus broodnodig, maar precies daar loopt het soms mis. Vaak is dit soort patiëntgericht onderzoek namelijk commercieel minder interessant, waardoor de farmaceutische industrie er niet in investeert. En de middelen die de overheid ter beschikking stelt, zijn slechts beperkt.

Daarom springt Kom op tegen Kanker bij. Wij investeren in onderzoek dat een directe invloed heeft op het leven en welzijn van de patiënt én waar de financiële nood het hoogst is. Ook de netto-opbrengst van Loop naar de Maan gaat hiernaartoe. Zo maken we dus voor heel wat kankerpatiënten rechtstreeks het verschil.

Elk jaar steunt Kom op tegen Kanker een ander soort onderzoek. De netto-opbrengst van de vorige editie van Loop naar de Maan ging zo naar klinische studies over het gebruik van niet-terugbetaalde geneesmiddelen voor de behandeling van kinderkankers en zeldzame kankers bij volwassenen.

De netto-opbrengst van deze tweede editie gaat naar klinisch onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. Bijv. omdat er niet meteen een effect is op de verkoop (zoals bij onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën door het aanpassen van de frequentie en/of intensiteit van de bestraling, waarvoor niet direct nieuwe toestellen nodig zijn). Of bij onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers, waar het aantal patiënten vaak te klein is om commercieel interessant te zijn.

Wat is klinisch onderzoek precies? Kort gesteld is dit onderzoek waarbij behandelingen of geneesmiddelen worden getest bij patiënten. Een potentieel nieuwe behandeling of nieuw geneesmiddel wordt pas toegelaten wanneer klinisch onderzoek heeft aangetoond dat de behandeling/het middel effectief werkzaam is én geen ernstige bijwerkingen als gevolg heeft.

Loop naar de Maan is een campagne van Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker, zet er zelf een op of neem deel aan het Plantjesweekend of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal en biomedisch onderzoek. Lees meer over de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Lees meer over de beleidsvoorstellen en standpunten. Ontdek wat we al hebben kunnen realiseren op dit vlak.